2012. március 2., péntek

Nigella csokitortája 'Old fashioned chocolate cake'

A piskótához:
  • 200g liszt
  • 200g porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Fél teáskanál szódabikarbóna
  • 40 g jó minőségű kakaópor
  • 175g sózatlan vaj
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat (vagy vanília aroma)
  • 150ml tejföl

A krémhez:
  • 75 g sózatlan vaj
  • 175g jó minőségű fekete csokoládé (esetleg fele-fele arányban tejcsokoládéval)
  • 300g porcukor
  • 125ml tejföl
  • 1 teáskanál vanília kivonat v. vanília aroma











A piskóta elkészítése:

A piskótához szükséges alapanyagokat belerakjuk a konyhai robotgépbe, míg teljesen homogén masszát nem kapunk. Előkészítünk két kör alakú kapcsos tepsiformát (legjobb, ha 20 cm átmérőjű), és 180 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük, de ajánlatos 25 percnél már letesztelni, mennyire van megsülve. Persze, külön-külön is megsüthetjük, ha csak egy kapcsos tepsi van otthon. Nekem idáig mindig kicsit bénácskák lettek a piskótalapok, ezért esztétikai okokból le szoktam vágni a széléből, így nagyon aranyos kis tortácska lesz belőle, jó vastag krémtöltelékkel.

Kisebb tortaformában jobban sikerül a piskótalap, de ez is megfelel

A krém elkészítése:

Egy palacsintasütőbe vizet forralok, majd leveszem a fokozatot a legkisebbre, majd belerakok egy jénai edényt (ez az ún. 'gőzfürdős' vagy 'gőz fölötti' módszer). Először belerakom a jénai edénybe a csokoládét és a vajat, lassan megolvasztom, és kevergetem. Mikor megolvadt, jöhet bele a az átszitált (vagy át-turmixolt) porcukor és a vanília aroma. Végül, ha már nem túl forró a massza, teljesen elkeverem benne a 125 g tejfölt. 

Így néz ki nálam a 'gőzfürdő'

A torta elkészítése:

Miután a piskótlapokat kívánt formára vágtam, és a krém picit lehűlt,  bekenegetem a tortát mindenhol egyenletesen a krémmel. Hűtőbe rakom, és kb. 20-30 perc múlva olyan állaga lesz, hogy egy kanállal, vagy spatulával körkörös hullámokat lehet bele rajzolni. 

Az eredeti recept angolul:

Videó:

Olyan csokit kell használni, amit egyébként is megennénk, így nem lehet rossz a végeredmény :)

2 megjegyzés:

  1. Ez valami iszonyatosan finom lehet! :) Pont az előbb néztem a hivatalos oldalán ott virít a címlapon ez a sütemény, és így jutottam el a te blogodig! :)

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem ma. Káprázatos :)

    VálaszTörlés