2011. április 22., péntek

Juhtúrós galuska


Galuska:

3-4 db nagyobb krumpli
1 bögre (30 dkg) finomliszt
1 tojás

Tetejére ízlés szerint:


kb. 200 g juhtúró
tejföl
szalonna 
lilahagyma
ízlés szerinti só

A krumplit lereszeljük és hozzáadjuk az egy teáskanálnyi sót és a tojást. Egy 3 dl-s bögréből lisztet szórunk bele, annyit, hogy miközben keverjük, pont megálljon benne a keverőkanál, és 'galuska-állagú' legyen. A krumpli levet fog ereszteni, ezért se tej, se víz nem kell bele. Galuska-szaggatóval forró, enyhén sós vízbe szaggatjuk, pár perc és el is készülünk vele.  A kiszűrt nokedlit hideg vízben átmosom, és lecsöpögtetem. A juhtúró önmagában is elég sós, a szalonna is, úgyhogy érdemes a végén sózni, ízlés szerint. A szalonnát apróra vágom és egy nagyobb serpenyőben megsütöm. A kész szalonnadarabkákat kikanalazom, és ha túl sok zsír maradt a serpenyő alján, akkor azt is. A serpenyőben összekeverem a nokedlit a juhtúróval, és a tejföllel. Tálaláskor még egy kis tejföl mehet a tetejére, a szalonna, lila-, illetve póréhagyma, ahogy jólesik :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése